Paieška

    Search Results

    Uždaryti

    Rūkymas trikdo Jūsų energijos apykaitą organizme




    Mokslininkai pastebėjo, kad rūkymas sumažina kraujyje esančio kofermento Q10 – medžiagos, kurios reikia ląstelėms, kad jos galėtų gaminti energiją – kiekį. Paaiškėjo, kad rūkymas tokiu būdu labiau veikia moteris negu vyrus.

    Rūkymas kenkia ne tik Jūsų plaučiams ir širdies bei kraujagyslių sistemai. Nustatyta, kad šis įprotis kenkia organizmo energijos apykaitai. Šis neigiamas poveikis pasireiškia sumažėjusiu kofermento Q10 kiekiu rūkalių kraujyje, palyginti su nerūkančių žmonių kraujo rodikliais. Neseniai atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 106 sveiki vyrai ir moterys nuo 21 iki 45 metų amžiaus, iš kurių pusė buvo rūkantys, labai aiškiai parodė, kad rūkymas sumažino jų kraujyje esančio kofermento Q10 kiekį.

    Rūkančių vyrų kraujyje yra 50 % mažiau kofermento Q10 negu nerūkančių vyrų kraujyje, o rūkančių moterų – 67 % mažiau, palyginti su nerūkančiomis moterimis. Toks žymus Q10 – medžiagos, reikalingos ląstelėms, kad jos galėtų gaminti energiją, sumažėjimas paprastai pastebimas lėtinėmis ligomis sergančių žmonių kraujyje.

    Galingas antioksidantas

    Kofermentas Q10 yra ne tik gyvybiškai svarbus ląstelėse vykstantiems energijos apykaitos procesams – jis taip pat yra labai veiksmingas antioksidantas, kuris padeda organizmui apsisaugoti nuo tokių lipidų, kaip trigliceridai ir cholesterolis, oksidacijos. Kuo didesnis yra šių lipidų kiekis kraujyje, tuo daugiau reikia kofermento Q10.

    Be nustatyto Q10 sumažėjimo, minėtas tyrimas atskleidė nepalankius kraujyje esančių lipidų rodiklių pakitimus – trigliceridų padidėjimą ir DTL (dar žinomo kaip „gerasis“ cholesterolis) sumažėjimą. Rūkalių vyrų kraujyje DTL lygis nukrito 19 %, o rūkalių moterų – net 35 %. Trigliceridų kiekis rūkančių vyrų kraujyje padidėjo 27 %, rūkančių moterų kraujyje –20 %.


    Šaltinis:
    Al–Bazi MM ir kiti autoriai. „Sumažėjęs kofermento Q10 kiekis rūkančių jaunų, sveikų, suaugusių moterų organizme ir jo ryšys su lipidų rodikliais.“ Arch Med Sci 2011;7,6:948-54.

    Sužinokite daugiau apie kofermentą Q10. Spragtelėkite čia!