Paieška

    Search Results

    Uždaryti

    Karageninas išgaunamas iš raudonųjų dumblių, įskaitant dumblius, vadinamus ,,airiškomis samanomis''. Tai angliavandenis, naudojamas kaip stabilizatorius, tirštiklis ir gelinė medžiaga. Karagenino sudėtyje nėra riebalų, cholesterolio, natrio ir kalorijų. Gaminiuose su kakava jis neleidžia kakavos dalelėms sulipti. Jo numeris E407.

    Kritika: nuo XX a. septintojo dešimtmečio pabaigos kyla ginčų dėl karagenino poveikio sveikatai. Kai kurie tyrimai su gyvūnais ir in vitro tyrimai rodo, kad karageninas gali sukelti uždegimą, skrandžio opas ir pažeisti virškinimo sistemą.

    Šis tyrimas buvo atliktas vieno tyrėjo. Manoma, kad šis tyrėjas, siekdamas iš anksto numatytų rezultatų, naudojo daugybę moksliškai abejotinų metodų. Be kita ko, manoma, kad tyrėjas supainiojo karageniną su poligeninu.

    Kitiems nepriklausomiems tyrėjams nepavyko kontroliuojamomis sąlygomis pakartoti šio kritiškai vertinamo tyrėjo išvadų. Atlikti tyrimai ne kartą parodė, kad karageniną saugu naudoti kaip maisto produktų sudedamąją dalį. Todėl gerbiami toksikologijos ekspertai atvirai paneigė tyrėjo teiginius, nukreiptus prieš karageniną, o reguliavimo institucijos visame pasaulyje patvirtino karagenino saugą ir toliau leido jį naudoti maisto produktuose.