Vitaminas C yra vandenyje tirpus vitaminas bei svarbus antioksidantas. Kadangi vitaminas tirpsta vandenyje, mūsų organizmas nesukaupia didelio jo kiekio, todėl esame priklausomi nuo to, ar vitamino C reguliariai gauname su maistu, ar su maisto papildais. Vitaminas C apsaugo baltymus, lipidus (riebalus), angliavandenius ir nukleino rūgštis, pavyzdžiui, DNR ir RNR, nuo laisvųjų radikalų ir reaktyviųjų deguonies formų (ROS) daromos žalos. Laisvieji radikalai susidaro kaip natūrali organizmo medžiagų apykaitos procesų dalis tada, kai esame veikiami aplinkos taršos cheminėmis medžiagomis, įskaitant tabako dūmus.
Žinduoliai patys gamina vitaminą C
Beveik visi žinduoliai gali sintetinti vitaminą C savo antinksčiuose, fermentiniu būdu iš gliukozės. Šiems gyvūnams vitaminas C veikia kaip hormonas. Tačiau žmonės dėl evoliucinių pokyčių prarado gebėjimą sintetinti vitaminą C. Mums šio vitamino reikia iš išorinių šaltinių.
Organizmo imuninėse ląstelėse paprastai yra daug vitamino C, o vitaminas C įvairiais būdais palaiko normalią imuninės sistemos veiklą.
Vitaminas C taip pat palaiko normalią nervų sistemos veiklą. Organizmo centrinės nervų sistemos ląstelėse yra labai didelė vitamino C koncentracija. Čia vitaminas C atlieka įvairias funkcijas, pavyzdžiui, antioksidacinę apsaugą ir skatina peptidų bei mielino, kuris yra apsauginis riebalų sluoksnis, supantis nervines ląsteles ir gerinantis jų funkciją, susidarymą. Vitaminas C taip pat apsaugo nervines ląsteles nuo medžiagos, vadinamos glutamatu. Padidėjęs glutamato kiekis gali pažeisti nervų ląsteles.
Vitaminas C yra normalios organizmo energijos apykaitos dalis, nes jis padeda susidaryti karnitinui, kuris yra esminis kofaktorius pernešant ilgos grandinės riebalų rūgštis į energiją gaminančias ląstelių mitochondrijas. Taip vitaminas C padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.
Vitaminas C prisideda prie normalios kolageno gamybos organizme. Kolagenas sudarytas iš baltymų ir randamas odoje, gleivinėse, kauluose, sausgyslėse, kraujagyslėse, jungiamajame audinyje ir plaukų ląstelėse. Maždaug trečdalį organizmo baltymų sudaro kolagenas.
Vitaminas C didina iš maisto gaunamos geležies biologinį prieinamumą, nes didina neheminės geležies pasisavinimą žarnyne. Neheminė geležis gaunama iš augalų, o heminė - iš mėsos ir žuvies.
Vitaminas C padeda atkurti lipiduose tirpstantį vitaminą E, kuris sunaikinamas kai saugo organizme esančius riebalus nuo deguonies poveikio (rūgštėjimo). Po to vitaminas E vėl gali normaliai funkcionuoti.
Geriausi vitamino C šaltiniai
Vitamino C gausu vaisiuose, uogose ir daržovėse. Daugiausia vitamino C turi erškėtuogės, šaltalankiai, paprikos, petražolės ir kopūstai, ypač gūžiniai. Vitaminą C skaido šiluma, šviesa ir deguonis.