Chromas yra svarbus mineralas, turintis didelę reikšmę normaliai angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Be to, chromas palaiko biologinius procesus, susijusius su normalaus cukraus kiekio kraujyje išlaikymu. Neorganiškai surištas chromas paprastai pasižymi žemu biologinio tinkamumo rodikliu.

Prieskoniai turi daug chromo – būtent todėl Indijos gyventojai suvartoja daugiau šio svarbaus mikroelemento
Chromas gali būti įvairių formų
Paprastai mums chromas asocijuojasi su chromuotais prietaisais vonioje ar ant motociklų. Ši chromo forma, naudojama gamybiniams tikslams (pramoninis chromas), nėra žmogaus biochemijos dalis. Mums reikia vadinamojo trivalentės formos chromo. Trivalentiškumas reiškia, kad toks elementas gali sudaryti tris cheminius ryšius su kitais atomais (pramoninis chromas yra šešiavalentis). Chromo įsisavinimas iš chromu papildytų mielių yra aukštesnis, nei iš kitų neorganinių šaltinių.
Pieno rūgštis prisijungia chromą
Trivalentis chromas pasižymi viena išskirtine ypatybe: jis stipriai traukia pieno rūgštį (laktatą). Todėl suprantama, kodėl žmogaus organizmas netenka chromo tais atvejais, kai gaminasi daug pieno rūgšties, pavyzdžiui, dirbant sunkų fizinį darbą arba kai yra nepakankama ląstelių energijos apykaita.
Skandinavijos šalyse, Didžiojoje Britanijoje ir Amerikoje atlikti maisto tyrimai rodo, kad žmogui per dieną reikia maždaug 30–40 µg chromo. EFSA (angl. „European Food Safety Authority“ – Europos maisto saugos tarnyba) rekomenduoja kasdien suvartoti po 40 µg chromo. Pasaulinė sveikatos organizacija laikosi nuomonės, kad šio mineralo dozės yra saugios, jeigu neviršija 250 µg per dieną.
Kokiuose maisto produktuose yra chromo?
Geri natūralaus chromo šaltiniai yra šie maisto produktai.
- vėžiagyviai
- riešutai
- razinos
- mėsa
- pupelės
- juodieji pipirai