Kofermentas Q10 – tai vitaminams gimininga medžiaga, kuri atlieka labai svarbų vaidmenį ląstelių energijos apykaitos procese. Q10 aktyviai dalyvauja riebalams, angliavandeniams, baltymams ir alkoholiui virstant ATF (adenozino trifosfatu) – molekule, kuri savo cheminėje formoje saugo energiją. Kai ląstelei reikia energijos, ji perskelia ATF molekulę ir išlaisvina joje glūdinčią energiją.
Šis procesas vyksta ląstelių viduje, tam tikrose mažose, pupelės formos struktūrose, kurios vadinamos mitochondrijomis. Raumenų ląstelėms reikia ypač daug energijos, todėl jose yra gerokai daugiau mitochondrijų negu kitose ląstelių rūšyse. Širdies raumuo yra puikus organizmo audinio, kurio ląstelės pasižymi didžiuliu mitochondrijų tankiu, pavyzdys, kadangi šiam raumeniui reikia nepaprastai daug energijos.
Kofermentas Q10 taip pat yra galingas antioksidantas.
Q10 – antioksidantas
Kofermento Q10 ypatybė sugauti ir atiduoti elektronus labai tinka, siekiant pašalinti reaktyviąsias deguonies formas (ROS), kurios gali natūraliai atsirasti kaip organizmo medžiagų apykaitos šalutiniai produktai arba dėl išorinių veiksnių, tokių kaip radiacija ar cheminis užterštumas. Medžiagos, pasižyminčios šiomis ypatybėmis, yra vadinamos antioksidantais. Palaikomas kitų antioksidantų, kaip antai vitamino E, vitamino B2 ir natūralių fermentų, kofermentas Q10 sukuria apsauginį mechanizmą, saugantį nuo šių potencialiai kenksmingų deguonies junginių.
Geri Q10 šaltiniai
Q10 yra įvairiuose maisto produktuose, iš kurių geriausi šios medžiagos šaltiniai yra šie:
- Jautiena
- Kiauliena
- Silkės
- Sojų aliejus
- Sardinės
Endogeninė gamyba
Papildomai reikia paminėti, kad mes, žmonės, sugebame patys sintetinti savo kofermentą Q10. Endogeninė Q10 gamyba vyksta kepenyse. Mums senstant, taip pat susirgus tam tikromis ligomis, organizmo sugebėjimas sintetinti Q10 pamažu silpnėja. Specialistų teigimu, organizme esantis Q10 kiekis būna didžiausias žmogui sulaukus 20–25 metų amžiaus. Vėliau Q10 endogeninė gamyba organizme ima silpnėti.

Šioje iliustracijoje parodytas įvairiuose organuose esantis vidutinis Q10 kiekis ir jo natūralus mažėjimas nuo 20 iki 80 metų amžiaus
Nors nėra tiksliai nustatyta, manoma, kad su maistu žmogus kasdien turėtų gauti maždaug 5–20 mg Q10. Organizmas turi sukaupęs Q10 atsargų, kurios sudaro 1–1,5 gramo. Didžioji dalis šio kiekio yra širdyje, kepenyse ir inkstuose.
Q10 ir cholesterolis
Q10 ir cholesterolio cheminių reakcijų grandinė yra tokia pati (cholesterolis yra taip pat sintetinamas kepenyse). Tyrimais nustatyta, kad tam tikri cholesterolio kiekį mažinantys vaistai slopina ir endogeninę Q10 gamybą organizme.