Vitaminas D yra tirpus riebaluose. Tai reiškia, kad vitaminui absorbuotis žarnyne reikia šiek tiek riebalų. Kaip ir kiti vitaminai, vitaminas D nepakeičiamas. Yra kelių rūšių vitamino D, tačiau svarbiausios dvi formos yra D2 (ergokalciferolis) ir D3 (cholekalciferolis). D3 vitamino forma sintetinama odoje, kai gauname užtektinai saulės spindulių ar panašaus tipo UV spindulių. Su saule gaunamas vitaminas D labai veiksmingas vitamino D šaltinis, tačiau jis gaminasi tik tada, kai danguje šviečia saulė. Didelėje Europos dalyje taip yra tik vasarą, todėl tik saulėtu metų laiku mūsų organizmas gali apsirūpinti pakankamu kiekiu vitamino D.
Vitamino D2 galima gauti tik su maistu. Jį gamina kai kurie grybai ir augalai, veikiami ultravioletinių saulės spindulių. Kad būtų biologiškai veiksmingi, tiek vitaminui D2, tiek vitaminui D3 reikia aktyvuotis kepenyse ir inkstuose. Mokslas manė, kad abi vitamino D formos yra vienodai veiksmingos organizme. Tačiau, vertinant vitamino D koncentracijos kraujyje didinimą, priklausomai nuo naudojamų matavimo metodų, vitaminas D3 yra 56–87 proc. veiksmingesnis nei vitaminas D2. Be to, D3 išsaugomas riebaliniame audinyje daugiau kaip tris kartus veiksmingiau nei D2*.
* Heaney RP ir kiti. „Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans“. J Clin Endocrinol Metab 2010.

Vaikams ir slaugos namų gyventojams vitamino D reikia daugiau nei suaugusiesiems.
Vitaminas D organizme atlieka daug svarbių funkcijų. Pavyzdžiui, vitaminas D:
- svarbus ląstelių dalijimuisi;
- padeda išsaugoti sveikus kaulus ir dantis;
- padeda absorbuotis kalciui ir fosforui;
- svarbus žmogaus imuninei sistemai ir raumenų funkcijoms.
Geri vitamino D šaltiniai
Vitamino D beveik nėra augaliniame maiste, jo mažai pieno produktuose, daugiau jo yra gyvūninės kilmės maiste. Geriausi šio vitamino šaltiniai:
- riebi žuvis;
- kepenys;
- menkių kepenys;
- aliejus;
- kiaušiniai;
- sviestas.