Paieška

    Search Results

    Uždaryti

    Ar mes galime sulėtinti senėjimo procesą?




    Ar mes galime sulėtinti senėjimo procesą?

    Mokslininkai galimai atrado lėtesnio senėjimo paslaptį. Pasirodo, jei tik norime, galime patys prie to prisidėti.

    Skandinavijos mokslininkai iš naujo įrodė, kaip dviejų junginių - seleno ir kofermento Q10 - derinys gali būti naudingas vyresnio amžiaus žmonėms. Daugiau apie naująjį tyrimą skaitykite čia:

    2013 m. paskelbus novatorišką KiSel-10 tyrimą, švedų ir norvegų mokslininkai pateikė pačius patikimiausius įrodymus apie dviejų papildų - SelenoPrecise ir Bio-Quinone Q10 - naudą sveikatai vyresniame amžiuje. Žmonių, vartojusių šiuos du maisto papildus, gyvenimo kokybė ir kai kurie bendrieji sveikatos parametrai žymiai pagerėjo.

     

    Biomarkerių matavimai kraujyje

    Atlikdami tyrimą mokslininkai paėmė 443 dalyvių kraujo mėginius, kurie bus naudojami ir ateityje. Kraujo mėginyje yra daugybė gyvybiškai svarbios informacijos. Iki šiol mokslininkai atliko ne mažiau kaip 22 naujus tyrimus, tirdami biomarkerius kraujyje. Naujausiame paskelbtame tyrime jie nagrinėjo SIRT1 baltymo kiekį kraujyje, kurio paprastai mažėja su amžiumi.

     

    Ar galima sustabdyti senėjimą?

    Stebina tai, kad dalyviams, kurie ketverius metus kasdien vartojo po 200 mikrogramų seleno ir 200 miligramų Q10, atsitiko visiškai priešingai. Jų SIRT1 lygis gerokai padidėjo, o grupėje, kuri vartojo placebą, jis sumažėjo. Kitaip tariant, šie du preparatai sėkmingai sustabdė dalį organizmo senėjimo proceso.

     

    Tikrasis poveikis

    Ar tai gerai?  Tyrėjai teigia, kad taip. SIRT1 pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, pavyzdžiui, padeda organizmui kovoti su uždegimu. Kai SIRT1 kiekis kraujyje sumažėja, organizmo apsauga nuo oksidacinio streso susilpnėja. Todėl šio junginio kiekio padidėjimas yra geras ženklas. Tyrėjai įsitikinę, kad yra tiesioginis ryšys tarp padidėjusio SIRT1 kiekio ir sveiko senėjimo toje grupėje dalyvių, kurie vartojo seleną ir Q10.

     

    Teigiamas poveikis daugeliui biomarkerių

    Tyrėjų komanda atliko daugybę tyrimų, vis iš naujo analizuodama kraujo mėginius ir kiekvieną kartą ieškodama skirtingų su amžiumi susijusių biomarkerių. Vieno iš tyrimų metu buvo tiriamas C reaktyvusis baltymas (CRP) ir sP-selektinas. Šie du žymenys paprastai didėja su amžiumi, nes tai rodo padidėjusį uždegimą ir oksidacinį stresą organizme.
    Tačiau seleno ir kofermento Q10 derinys ir čia turėjo teigiamą poveikį. Pastebėta, kad šias veikliąsias medžiagas vartojusių dalyvių abiejų žymenų kiekis reikšmingai sumažėjo, palyginti su tais, kurie vartojo placebą.

     

    Vyresnio amžiaus žmonėms trūksta seleno ir Q10

    Senstantiems žmonėms seleno ir kofermento Q10 kiekis kraujyje ir audiniuose mažėja. Kita vertus, atrodo, kad organizmo papildymas šiais dvejais junginiais turi teigiamą poveikį.
     
    Daugiau apie SelenoPrecise ir Bio-Quinone Q10 galite paskaityti čia: