|
|
Remiantis Danijos ir Amerikos mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, žmonės, kurių kraujyje yra nepakankamas vitamino D kiekis, labiau rizikuoja patirti sunkius COVID-19 ligos simptomus. Šis tyrimas yra tarsi priminimas, kaip svarbu palaikyti sveiką vitamino D kiekį organizme, ypač žiemą, kai daugelis žmonių šios maistinės medžiagos gauna per mažai.
Neseniai paskelbto tyrimo duomenimis, kuriame dalyvavo 447 žmonės, kurių SARS-CoV-2 testo rezultatas 2020 m. pavasarį buvo teigiamas, išvada buvo tokia, jog tie, kurių kraujyje buvo per mažai vitamino D, turėjo net 50 % didesnę riziką patirti sunkias COVID-19 ligos pasekmes, palyginus su tais, kurių kraujyje minėtos maistinės medžiagos pakako. Šį „Scientific Reports“ (www.nature.com) paskelbtą tyrimą atliko už infekcinių ligų ir biologinių pavojų prevenciją bei kovą su jais atsakingos Danijos nacionalinės kontrolės agentūros SSI (Statens Serum Institut)
|
|
|
|
Aiškus vitamino D kiekio ir ligos keliamo pavojaus ryšys
447-ių savanorių kraujo mėginiai buvo panaudoti vitamino D kiekiui nustatyti. Mokslininkai paskirstė tyrimo dalyvius į keturias grupes: nehospitalizuotus, hospitalizuotus ne intensyvios priežiūros skyriuje, gulėjusius intensyvios priežiūros skyriuje ir mirusius per 30 dienų nuo teigiamo testo rezultato gavimo. Palyginę skirtingų grupių tiriamųjų vitamino D kiekius kraujyje, mokslininkai pastebėjo neabejotiną ryšį tarp vitamino D trūkumo ir sunkių COVID-19 ligos simptomų.
|
|
|
|
Žiemą sunku gauti pakankamai vitamino D
Yra skirtingi būdai gauti būtiną vitamino D kiekį. Maistas nėra pats geriausias variantas, kadangi jame, pavyzdžiui, riebioje žuvyje, margarine ir kiaušinių tryniuose, būna tik santykinai nedideli vitamino D kiekiai. Pagrindinis mūsų vitamino D šaltinis yra vasaros saulė. Deja, žiemą, kai saulė pakyla pernelyg žemai, kad paskatintų vitamino D sintezę odoje, vitamino D kiekis organizme santykinai sparčiai išsenka.
|
|
|
|
Rekomenduojama vartoti maisto papildus
Vitamino D maisto papildai yra saugus ir patogus būdas pakankamam šio vitamino suvartojimui užtikrinti. Visuomet patartina rinktis tinkamai dokumentuotą farmacinės klasės preparatą, kurį organizmas geba lengvai įsisavinti ir panaudoti. Tam tikroms žmonių grupėms būdinga didesnė vitamino D stokos rizika, pavyzdžiui:
• tamsiaodžiams;
• visą kūną dengiančius drabužius dėvintiems suaugusiesiems ir vaikams;
• nepakankamai saulės šviesos gaunantiems asmenims;
• besilaukiančioms moterims.
Tokiems žmonėms Danijos sveikatos specialistai rekomenduoja vartoti 10 mikrogramų vitamino D maisto papildo dozę kasdien ištisus metus.
Toliau išvardytų grupių atstovams rekomenduojama kasdien suvartoti po 20 mikrogramų vitamino D (ištisus metus) ir 800 –1000 mg kalcio:
• 70 metų sulaukusiems ir vyresniems žmonėms;
• slaugos namų gyventojams ar namuose slaugomiems asmenims (nepriklausomai nuo amžiaus);
• asmenims, kuriems būdinga didesnė osteoporozės rizika (nepriklausomai nuo amžiaus).
Daugiau apie vitaminą D skaitykite čia
|
|
|
|
|