Paieška

    Search Results

    Close

    Europiečiams trūksta gyvybiškai svarbaus mikroelemento: nauji moksliniai tyrimai atskleidžia didžiulę seleno naudą sveikatai, jeigu jo gaunama daugiau




    Pagrindinė ką tik pasirodžiusio apžvalginio straipsnio mintis yra ta, jog mikroelementas selenas yra ne tik vienas svarbiausių elementų žmogaus sveikatai – Europos gyventojams tiesiog gyvybiškai būtina padidinti gaunamą seleno kiekį, jeigu jie nori, kad šis mikroelementas būtų iš tikrųjų naudingas.

    Skydliaukės problemos, sutrikusi imuninės sistemos veikla, prastas vaisingumas, tam tikros vėžio formos ir dar kelios sveikatos problemos, pastebimos tarp Europos gyventojų, gali būti siejamos su per mažu suvartojamu mikroelemento, vadinamo selenu, kiekiu. Viena geriausių seleno specialistų pasaulyje, Sario universiteto, esančio Gilforde, Jungtinėje Karalystėje, profesorė Margaret Rayman neseniai paskelbė apžvalginį straipsnį apie seleno poveikį žmogaus sveikatai, kurioje kaip pagrindinę priežastį, sukeliančią įvairių sveikatos problemų, ji nurodė per mažą suvartojamo seleno kiekį. Rayman taip pat pabrėžia, jog būtent europiečiams reikėtų padidinti suvartojamo seleno dozes, kadangi, priešingai negu dauguma Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų, daugelis Europos gyventojų gauna per mažai seleno. Specialistė teigia, kad Europos gyventojų vartojamame maiste esantis seleno kiekis yra iš tikrųjų per mažas, kad galėtų optimaliai apsaugoti nuo tam tikrų sveikatos sutrikimų.

    Laikas veikti?
    Straipsnyje, kuris šią savaitę paskelbtas moksliniame žurnale „The Lancet“, apžvelgiami jau atliktų seleno tyrimų rezultatai. Šių rezultatų visumą galima pavaizduoti kaip „U“ formos „naudos kreivę“, iš kurios matyti, kad kuo daugiau suvartojama seleno, tuo jo nauda didesnė, bet iki tam tikro taško. Pasiekus šį tašką, tolesnis seleno kiekio didinimas papildomos naudos nebeduoda. Europos gyventojams reikia pasiekti tą „išlinkimą“, padidinant suvartojamo seleno kiekį, ir būtent dėl to jie turėtų vartoti maisto papildus.

    Nors buvo įtariamas ryšys tarp didelio seleno kiekio ir padidėjusios rizikos susirgti 2 tipo cukralige (diabetu), tačiau kol kas jokie tyrimai šio galimo seleno poveikio neįrodė.

    Profesorė Rayman jau ne pirmą kartą nagrinėja seleno poveikio klausimą. Dar 1997 metais moksliniame leidinyje „British Medical Journal“ pasirodė jos straipsnis, kuriame autorė pabrėžė, jog per pastaruosius dvidešimt metų britų suvartojamo seleno kiekis sumažėjo beveik 50 %, ir teigė, kad pagaliau atėjo laikas imtis priemonių ir spręsti šią nerimą keliančią situaciją.

    Įrodytas poveikis sveikatai
    Iš tyrimų rezultatų yra žinoma, kad selenas palaiko organizmo apsaugą nuo virusų, gerina vyrų vaisingumą, palaikydamas sveiką spermos ląstelių būklę, užkerta kelią skydliaukės susirgimams ir netgi pasižymi tam tikromis priešvėžinėmis ypatybėmis, kurios buvo nustatytos atliekant tyrimus ir yra patvirtintos atitinkamais dokumentais. Šiuo metu specialistai diskutuoja, koks šio mikroelemento kiekis yra reikalingas mums, žmonėms, kad būtume optimaliai apsaugoti nuo įvairių sveikatos sutrikimų.

    Naujasis apžvalginis straipsnis žurnale „The Lancet“ patvirtina seleno vaidmenį žmogaus sveikatai ir, negana to, atskleidžia faktą, kad europiečiams greičiausiai trūksta šio mikroelemento, todėl jie turėtų apsvarstyti galimybę padidinti suvartojamas seleno dozes, jeigu iš tiesų nori būti saugūs.

    Šaltinis:
    Leidinys „The Lancet“, 2012 m. vasario 29 d. Išankstinė elektroninė leidinio versija, pasirodanti prieš išleidžiant spausdintą žurnalo numerį