Paieška

    Search Results

    Uždaryti

    Vitaminas C | Geriausias C vitaminas




    Oksidacinis stresas - mokslinis tyrimas teigia, jog vitaminas C gali padėti

    Oksidacinis stresas - tai cheminis organizmo disbalansas, galintis pažeisti sveikas ląsteles ir audinius. Amerikiečių atlikto tyrimo duomenimis, vitaminas C turi apsauginį poveikį.

    Dauguma mūsų žino, kas yra stresas, tačiau tik nedaugelis yra girdėję apie reiškinį, vadinamą oksidaciniu stresu. Tai būklė, kuri atsiranda organizme, kai apsauginių antioksidantų, pavyzdžiui, vitamino C ir E kiekį viršija kenksmingi laisvieji radikalai. Oksidacinis stresas būdingas daugeliui įvairių būklių, tačiau amerikiečių mokslininkai iš Oregono valstybinio universiteto įrodė, kad oksidacinio streso lygį galima veiksmingai sumažinti naudojant vitaminą C. Jis padeda apsaugoti sveikas ląsteles ir nuo oksidacinio streso, ir nuo galimo žalingo jo poveikio.

    Sumažėjo jau po kelių savaičių

    Naujajame tyrime bandomajai dalyvių grupei kasdien buvo skiriama didelė vitamino C dozė. Jau po trijų su puse savaitės mokslininkai galėjo išmatuoti, kaip sumažėjo malondialdehido (MDA) kiekis jų kraujyje. MDA yra vadinamasis oksidacinio streso žymuo, o mažesnis MDA kiekis rodo, kad organizme yra mažiau oksidacinio streso.

    Geresnis vitamino E įsisavinimas

    Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad vitamino C papildai pagerino tyrimo dalyvių gebėjimą įsisavinti su maistu gaunamą vitaminą E. Kaip ir vitaminas C, vitaminas E apsaugo nuo oksidacinio streso. Sinerginis šių dviejų vitaminų poveikis suteikia dar geresnę apsaugą nuo laisvųjų radikalų.

    Kas yra oksidacinis stresas?

    Oksidacinis stresas yra natūralus reiškinys ir gali trumpam pasireikšti kaip normali organizmo reakcija, nesukelianti pavojaus sveikatai. Kai oksidacinis stresas kartojasi ir tampa nuolatinis, jis gali sukelti ląstelių ir audinių destrukciją. Oksidacinis stresas sukelia potencialiai žalingą problemą, vadinamą lėtiniu žemo laipsnio uždegimu, nuo kurio kenčia daugelis žmonių, patys to nežinodami. Štai kodėl mums labai svarbi veiksminga antioksidacinė apsauga ir taip pat turėtume stengtis riboti laisvųjų radikalų poveikį.

    Randamas daugelyje maisto produktų

    Vitamino C gauname iš įvairių maisto produktų, pavyzdžiui, vaisių (ypač citrusinių), erškėtuogių, bulvių ir briuselio kopūstų. Tačiau, norint gauti tokias vitamino C dozes, kokios buvo naudotos amerikiečių tyrime, reikėtų suvartoti palyginti daug šių maisto produktų.

    Vitaminas C maisto papildo pavidalu

    Kita galimybė - vartoti vitamino C preparatus. Bio-C-Vitamin yra maisto papildas, kurio kiekvienoje tabletėje yra 750 mg vitamino C. Jis padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso. Šis preparatas yra privalomas esant oksidaciniam stresui, kai ląstelėms reikia papildomos apsaugos. Produkto sudėtyje vitaminas C yra kalcio askorbato pavidalu, kuris yra nerūgštus, todėl nedirgina skrandžio.

    Šaltinis:
    Traber MG, Leonard SW, Vasu VT, Morrissey BM, Lei HJ, Atkinson J, Cross CE. α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3717.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145092/