Paieška

    Search Results

    Uždaryti

    Mokslininkai dėl nutukimo kaltina greitus angliavandenius




    - Tiems, kurie nori prisiimti atsakomybę už savo sveikatą

    Mokslininkai dėl nutukimo kaltina greitus angliavandenius

    Esame įpratę girdėti, kad antsvoris atsiranda dėl persivalgymo. Kad išlaikytume stabilų svorį, turime sudeginti tiek kalorijų, kiek jų suvartojame. Tačiau pasak 17 mokslininkų tai nėra taip paprasta. Jie siūlo tinkamą mitybą ir konkrečias pagrindines maistines medžiagas kaip ginklus kovoje su antsvoriu.

    Energijos balanso lygtis turi užleisti vietą angliavandenių ir insulino nutukimo modeliui, teigia pirmaujančių mokslininkų grupė, paskelbusi straipsnį žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“. 

    Čia mokslininkai aiškina, kad persivalgymas nėra nutukimo priežastis, o greičiau netinkamos mitybos, dėl kurios kaupiame daugiau riebalų ir suvalgome daugiau nei reikia, simptomas.

    Nutukimo epidemija tęsiasi

    Šis gana įdomus mokslininkų, vadovaujamų Harvardo profesoriaus ir endokrinologo Deivido Liudvigo pareiškimas pasirodė tuo metu, kai žmonės pradėjo suprasti, kad visos ankstesnės nutukimo strategijos žlugo. Standartinių patarimų mažiau valgyti ir daugiau sportuoti paprasčiausiai nepakako šiai problemai spręsti.

    Jungtinėse Amerikos Valstijose nutukę daugiau kaip 40 proc. gyventojų, o europiečiai eina iš paskos. Nutukimo epidemija tęsiasi jau dešimtmečius ir viskas pasisuko netinkama linkme.

    Viskas prasideda nuo netinkamos mitybos

    Deividas Liudvigas tinklalapyje nutrition.org teigia, kad vartojant rafinuotus angliavandenius organizme padidėja insulino gamyba, o gliukagono gamyba sumažėja. Gliukagonas yra hormonas, kuris stimuliuoja cukraus kiekį kraujyje, kad jis būtų naudojamas kaip kuras.

    Dėl to organizme sulėtėja medžiagų apykaita ir ląstelėse kaupiasi riebalai. Tuo pat metu dėl sumažėjusio energijos kiekio, kuris atsiranda sumažėjus degalų kiekiui, padidėja apetitas. Kitaip tariant, mes nepradedame persivalgyti, o persivalgome dėl to, kad valgome netinkamą maistą.

    Cukraus kiekis kraujyje yra labai svarbus

    Daugelį metų mokslas daugiausia dėmesio skyrė cukraus kiekiui kraujyje, kuris yra raktas į tai, kaip išvengti persivalgymo. Stabilus cukraus kiekis kraujyje padeda palaikyti sveiką ir natūralų apetitą, o dėl svyruojančio cukraus kiekio kraujyje sunku atsisakyti cukraus ir greitųjų angliavandenių. Iš tiesų, angliavandenių ir insulino nutukimo modelis, į kurį atkreipia dėmesį mokslininkai, iš tikrųjų ir yra tai, su kuo susiję šie iššūkiai.

    Chromas yra viena iš maistinių medžiagų, kuriai tenka pagrindinis vaidmuo cukraus valdyme, nes jis padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje.

    Organinis chromas

    Paprastai chromo gauname iš įvairių maisto šaltinių, pavyzdžiui, mėsos, bananų, neskaldytų grūdų, brokolių ir šparaginių pupelių. Todėl, jei norite gauti pakankamai šios maistinės medžiagos, būtina subalansuota mityba.

    Bio-Chromium MEGA yra aukštos kokybės maisto papildas su dokumentais pagrįstomis chromo mielėmis ChromoPrecise. Dauguma chromo šaltinių maisto papilduose yra palyginti menkai įsisavinami ir organizmui sunkiai pasisavinami. Tačiau klinikiniai tyrimai rodo, kad ChromoPrecise lengvai įsisavinamas kraujyje. Būtent dėl dokumentais patvirtinto įsisavinimo šios chromo mielės buvo naudojamos daugelyje paskelbtų tyrimų. 

    Šaltiniai:
    David S Ludwig, Louis J Aronne, Arne Astrup, Rafael de Cabo, Lewis C Cantley, Mark I Friedman, Steven B Heymsfield, James D Johnson, Janet C King, Ronald M Krauss, Daniel E Lieberman, Gary Taubes, Jeff S Volek, Eric C Westman, Walter C Willett, William S Yancy, Jr, Cara B Ebbeling, ”The carbohydrate-insulin model: a physiological perspective on the obesity pandemic”, The American Journal of Clinical Nutrition, 2021;, nqab270.

     

    Prenumeruokite

    sveikatos naujienlaiškį


    - sekite naujienas apie sveikatos ir prevencinės medicinos mokslinius tyrimus bei esamus pasiūlymus